FİBROMYALJİ VE AMALGAM DOLGU İLİŞKİSİ

[Bu sayfadaki tüm bilgiler Uluslararası Ağız Sağlığı ve Toksikoloji Akademisinin web sayfasından alımıştır] 

 

Fibromyalji ve amalgam diş dolgusu arasında nasıl bir ilişki olabilir ki?

Eğer bütünsel tıp (holistik tıp, fonksiyonel tıp vs) ile ilgili bir şeyler biliyorsanız bu bağlantı sizin için pek de şaşırtıcı olmayacaktır.

Dişlerin organlarla refleks bağlantıları vardır ve bol miktarda akupunktur noktaları içerir, dolayısıyla ağız içi uygulamalar tüm vücudu etkileyebilecek kadar önemlidir.

Amerikan Diş Hekimleri Birliği amalgam dolgulardaki civanın zararlı olmadığını kabul etse de Dünya Sağlık Örgütü 1991 yılında sanayileşmemiş ortamlarda civa maruziyetinin en önemli kaynağının dış dolguları olduğunu doğrulamıştır.

Gün içinde çiğneme, diş fırçalama gibi aktivitelerle aşınmaya başlar, buna bir de günümüzün asidik beslenme stili eklenince bu kimyasal ve mekanik eylemler ağız içinde civa salınımına sebep olmaya başlar.

Holistik bir diş hekimi olan John Murphy’e göre araştırmalar kendi hastaları da dahil birçok fibromyalji hastasının bu hastalığa sahip olmalarının nedeninin (ve tedavisinin) dişlerindeki gümüş dolgular olduğunu göstermektedir. 

Fibromyaljinin sebebi ve tedavisi hakkında kesin bir açıklama olmamakla birlikte yapılan çalışmalar amalgam “gümüş” dolgular ve fibromyalji arasında güçlü bağlantılar olduğunu göstermiştir. Dr. Murphy de 20 küsür yıllık meslek hayatında amalgam dolguları çıkarılan fibromyaljili hastalarında ağrılarının hafiflediğini gözlemlemiştir.

Amalgam dolguların %50′ si civadan oluşmaktadır ve arsenik ve kurşundan sonra 3. toksik maddedir. Ciddi derecede nörotoksiktir (sinir sistemini etkiler) ve insan vücuduna kalıcı olarak yerleşebilen tek üründür. Fibromyalji semptomları da merkezi sinir sistemi ve vücuttan giden ve vücuda gelen ağrı sinyallerinin sorunlarından kaynaklanmaktadır ve bilimsel olarak cıvanın merkezi sinir sisteminde aynı türde işlev bozukluğuna sebep olduğu gösterilmiştir.

Peki amalgam dolguların çıkarılması fibromyaljinin tedavisi olabilir mi?

Amalgam dolgulardan kaynaklı cıva zehirlenmesinin fibromyaljinin tetiklenmesinde ciddi bir etken olduğuna dair artan kanıtlar mevcuttur (Stejkal et al, 2013; Hedberg, 2009; Kotter et al, 1995). Bu dolguların çıkarılması ve vücudun civadan temizlenmesi ile hastalığın iyileştiği gösterilmiştir. Hedberg (2009) 35 yıllık bir süre boyunca uykusuzluk, yorgunluk, depresyon, sindirim sorunları, zihinsel işlev bozukluğu ve bulanık görme gibi belirtileri olan fibromiyalji tanılı bir kadının vaka çalışmasını yayınladı. Bu kadın dış dolguları temizlendikten, oral şelasyonla vücudundaki civa temizledikten, detoksifikasyon programı, antioksidan takviyesi yapıldıktan ve beslenme düzenlendikten sonra tüm semptomlardan kurtulmuştur.

Fibromyalji gibi amalgam ile ilgili olan hastalıklarda ilk basamak amalgam dolguların ağızdan temizlenmesidir ancak burada en önemli husus temizleme esnasında kişinin civaya ciddi oranda maruz kalmasıdır. Bu sebeple amalgam dolgu çıkarılırken bu konuda uzman olan ve bütünsel bakış açısına sahip diş hekimleri tercih edilmelidir.

Dr. John Murphy amalgam dolguları Uluslararası Oral Tıp ve Toksisite Akademisi tarafından belirlenen kurallara göre oldukça güvenli bir şekilde ağızdan çıkardığını söylemiştir. 

Eğer bulunduğunuz yerde bu mümkün değilse amalgam dolgu çıkarılmadan 8 hafta önce şelasyona başlanıp, dolgular çıkarıldıktan sonra 8 hafta daha devam edilirerek vücut civanın etkisinden korunur ve ağır metaller vücuttan temizlenir. Ardından detoksifikasyon ve beslenme düzeni ile devam edilir.

Tercih edilirse bu temizlemeden sonra amalgam dolgular tarafından bloke olan akupuntur noktalarının blokajları bir uzman tarafından giderilebilir.

(Şelasyon; bedende biriken zehirli mineral ve metallerin atılması amacıyla yapılan bir temizleme yöntemidir.) 

Kaynaklar;

http://blogs.naturalnews.com/fibromyalgia-amalgam-fillings-cause/

http://realfoodforager.com/mercury-amalgam-fillings-what-dr-oz-did-not-tell-you/

2003 monograph on Mercury toxicity

Ana sayfaya dön