[Bu sayfadaki tüm bilgiler Uluslararası Ağız Sağlığı ve Toksikoloji Akademisinin web sayfasından alımıştır]
Amalgam alternatifleri arasında diğer seçeneklerin yanı sıra kompozit reçine, cam iyonomer, porselen ve altın bulunur. Tüketicilerin çoğu doğrudan kompozit dolgular seçer, çünkü beyaz renklendirme dişe daha iyi uyar ve maliyeti orta olarak kabul edilir.
Geçmişte, kompozit dolgulara karşı ortak bir tartışma, amalgam kadar dayanıklı olmadıklarıydı. Ancak, son çalışmalar bu iddiayı yıktı. 2016 yılında yayınlanan ve on yıldan uzun bir süredir 76.000’den fazla hasta üzerinde yürütülen bir araştırmanın araştırmacıları, posterior amalgam dolumlarının kompozitlerden daha yüksek bir yıllık başarısızlık oranına sahip olduğunu bulmuştur. 2013 yılında yayınlanan iki ayrı çalışma, kompozit dolguların amalgam ile başarısızlık oranları ve değiştirme dolum oranları karşılaştırıldığı zaman benzer bulgular ortaya koymuştur.
Kompozit dolgular bazılarında bulunan ve tartışmalı bir malzeme olan bisfenol-A (BPA) içerdiğinden dolayı incelenmiştir. Dişhekimleri, BPA’nın ve Bis-GMA ve Bis-DMA gibi diğer bisfenol türlerinin güvenliği hakkında çeşitli görüşlere sahiptir. Aynı şekilde, hepsi florür içeren cam iyonomerleri konusunda da endişelidirler.
Diş malzemelerindeki içerikler konusunda endişe duyan hastalar, çoğu zaman, belirli maddeler içermeyen bir malzeme kullanımı hakkında diş hekimleriyle konuşmayı tercih eder. Örneğin, Ocak 2016’da VOCO diş şirketi tarafından piyasaya sürülen Admira Fusion8 / Admira Fusion X-tra9 adlı bir ürünün, tedavi edilmeden önce veya sonra Bis-GMA veya BPA içermediği seramik10 olarak bildirilir.
Dis hastaları icin diğer secenek civa icermeyen bir dolgu malzemesi bulmaktır. Biyolojik test kullanılırsa, hastanın kan numunesi, diş ürünlerinde kullanılan kimyasal bileşenlere IgG ve IgM antikorlarının cevabının değerlendirildiği bir laboratuvara gönderilir. Hastaya daha sonra hangi dental materyallerinin kullanılabileceği ile ilgili ismin detaylı bir liste verilir.
Dr. Stejskal, 1994 yılında MELISA testini tanıttı. Bu, cıvalara duyarlılık dahil olmak üzere, metallere tip IV gecikmeli metal hassasiyetine karşı metal hassasiyeti test yapmak için tasarlanan (Lenfosit Dönüşüm Testi) LLT’nin modifiye edilmiş bir versiyonudur.
Diş dolguları için hangi malzemenin kullanılacağını düşünmenin yanı sıra, diş amalgam civa dolgularını sökerken diş hastalarının ve profesyonellerinin güvenlik önlemlerini bilmeleri ve kullanmaları esastır.
Yukarıdaki sayfa https://iaomt.org/resources/dental-mercury-facts/dental-mercury-amalgam-side-efhttps://iaomt.org/for-patients/alternatives-mercury-amalgam-fillings/fects/ den tercüme edilmiştir.