Amalgam İçeriğindeki Civa Çevreye Zarar Verir

[Bu sayfadaki tüm bilgiler Uluslararası Ağız Sağlığı ve Toksikoloji Akademisinin web sayfasından alımıştır]

Amalgam içeriğindeki Civa Çevreye Zarar Verir

Civa havaya, toprağa ve / veya suya salındığında, yüzyıllarca yaban hayatı için tehlike oluşturabilir. Diş amalgamındaki civa kirliliği çevre kirliliğine önemli bir katkıda bulunur, çünkü gümüş dolgular da denilen amalgam dolgular yaklaşık% 50 civa içerir. İnsanlara sağlık riskleri göstermenin yanı sıra , diş amalgam cıva kirliliğinin çevreye zarar verdiği gerçeği, bilimsel literatürde belirlenmiştir. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) ‘nin insan sağlığını ve çevreyi cıva yan etkilerinden korumak için küresel bir antlaşma olan Civa ile ilgili Minamata Sözleşmesi , diş civa kullanımının azaltılmasına yönelik girişimleri içermektedir.

Amalgam Içeriğindeki Çevreye Çeşitli Şekillerde Zarar Verir

1. Dişhekimliği ofislerinden kaynaklanan atık sular, diş amalgam cıva kirliliğinin çevreye zarar vermesinin ilk yoludur. Dental amalgam dolgular yerleştirildiğinde, temizlendiğinde veya çıkarıldığında cıva, diş suyundan atık suya salınabilir. Etki çok önemlidir: Dental amalgam, Amerika Birleşik Devletleri’nde öncü cıva kullanım alanı olarak bilinir ve dişhekimleri , kamuya ait arıtma tesislerine (POTW’ler publicly-owned treatment ) yapılan boşaltma işlemlerinin ana kaynağı olarak kabul edilir . POTW’lere gönderilen dental cıva, sırayla, yakma işleminden atmosfere tekrar salınabilir ve çamur gübre olarak kullanılırsa toprağı cıva ile kirletebilir.
2. İnsan atığı , diş amalgam cıva kirliliğinin çevreye zarar vermesinin ikinci yoludur. Amalgam dolgulu hastalar dışkısında cıva dolgusu olmayanlara göre on kat fazla cıva salgılarlar . IAOMT, yalnızca ABD’de bunun yılda 8 ton civa lağımın, akarsuyun ve göllerin aktığını tahmin ediyor.
3. Yakma ve gömme , diş amalgam cıva kirliliğinin çevreye zarar vermesinin üçüncü yoludur. Merkür dolgusu olan bir kişi yakılırsa, dolgulardaki cıva havaya salınır ve bu da yılda 3 tondan fazla civaya yayılır . Bir bireyi amalgam dolgulu olarak gömmek, cıvanın doğrudan toprağa yeniden depolanması anlamına gelir.
4. Civa buharı , diş amalgam cıva kirliliğinin çevreye zarar vermesinin dördüncü bir yoludur. Dişhekimliği ofislerinin içindeki ve dışındaki havalarda yüksek düzeyde cıva buharı bulunmakta ve ayrıca diş amalgam dolgularından sürekli olarak yayılmaktadır.
Amalgam İçeriğindeki Civa Kirliliğinden Çevreye Zararın Azaltılması
Şu anda ABD Çevre Koruma Ajansı tarafından talep edilen Amalgam ayırıcılar, atık sulardaki dişhekimindeki maden atıklarının miktarını azaltabiliyor. Ancak, amalgam ayırıcıları için bakım gereksinimlerini doğru uygulamak temizlenen civa miktarını arttıracaktır. Ayrıca, amalgam ayırıcılarının, çevre ve insan sağlığı üzerindeki ilave yüklere değil, atık sudaki diş civalarının azaltılmasına katkıda bulunduğuna da dikkat edilmelidir .
Genel olarak, diş amalgam civa kirliliğinden çevreye zararları azaltmanın en iyi yolu, diş hekimlerinin uygun alternatifler olduğu için diş amalgamını kullanmayı bırakmaları ve diş hekimlerinin amalgam giderimi sırasında cıva salınımlarını azaltmak için koruyucu önlemler kullanmalarıdır .

Yukarıdaki sayfa https://iaomt.org/resources/dental-mercury-facts/dental-amalgam-mercury-pollution/ den tercüme edilmiştir.

Ana sayfaya dön