PRF (Trombositten Zengin Fibrin)

PRF ağız bölgesindeki her türlü cerrahi işlemde, implant operasyonlarında, dişeti problemlerinde, sinüs yükseltme opresyonlarında, çekim bosluklarında ve daha pek çok yerde dokunun daha sağlıklı iyileşmesinde kullanılan bir yöntemdir.

PRF Tedavisi Nedir?

Platelet Rich Fibrin (Trombositten Zengin Fibrin) son yıllarda diş hekimliğinde en sık kullanılan uygulamalardan biridir. Tamamen otojen (kişinin kendi dokusundan) bir uygulama olup tedavilerimizde yardımcı bir yöntemdir. Hastanın kendi kanından elde edilen bu uygulamada, hastanın kendi kanı alınarak bazı işlemlerden geçirilerek kandaki motivatör hücreler ayrıştırılır. Elde edilen PRF birçok tedavi sırasında kullanılabilir. Yara iyileşmesini destekleyen ve yeni doku oluşumunu artıran PRF yöntemi ile tedavi süreci kısalır. Tedavinin başarısını artırır.

Hangi Durumlarda?

Diş çekimlerinde, implant operasyonlarında, kist operasyonlarında, diş eti tedavilerinde, sinüs lifting operasyonlarında, kemik grefti operasyonlarında, kemik yapımında kısacası diş hekimliğindeki her cerrahi alanda kullanılmaktadır.

İmplant Tedavisinde de Kullanılır Mı?

  1. Gelişmiş İyileşme : PRF, doku rejenerasyonunu ve yara iyileşmesini hızlandıran büyüme faktörlerinin salınmasını sağlayarak daha hızlı iyileşme sürelerine yol açar.
  2. Gelişmiş Osseointegrasyon : PRF’deki büyüme faktörleri kemik oluşumunu ve entegrasyonunu destekler, bu da dental implantların stabilitesi ve uzun ömürlülüğü için çok önemlidir.
  3. Azalmış Enflamasyon : PRF’nin anti-inflamatuar özellikleri, ameliyat sonrası şişlik ve rahatsızlığı en aza indirmeye yardımcı olarak hastanın genel deneyimini iyileştirir.
  4. Doğal ve Biyouyumlu : PRF hastanın kendi kanından elde edildiğinden tamamen doğal ve biyouyumludur, bu da alerjik reaksiyon veya reddedilme riskini azaltır.
  5. Maliyet Etkinliği : PRF’nin hazırlanması nispeten basit ve maliyet etkindir ve cerrahi sonuçları iyileştirmek için uygun fiyatlı bir seçenek sunar.
  6. Enfeksiyon Riskinin En Aza İndirilmesi : PRF, bağışıklık savunmasında rol oynayan lökositleri içerdiğinden, ameliyat sonrası enfeksiyon riskini azaltır.

PRF Nasıl Elde Edilir?

PRF yönteminde, tedavi sırasında hastadan kan alınır. Alınan kan santrifüj edilir ve iyileşen hücreler ayrıştırılarak güçlü bir zar haline getirilir. Bu arada, devam eden tedavi sırasında elde edilen PRF tek başına veya kemik greftleriyle karıştırılarak kullanılabilir.

Herhangi bir yan etkisi var mı?

Hayır. Tamamen hastanın kendi dokusundan elde edildiği için %100 doğaldır ve hiçbir yan etkisi yoktur. Ameliyat bölgesine uygulanan PRF, yaranın iyileşme döneminde iyileştirici hücrelerin ve bu hücreleri aktive eden büyüme faktörlerinin salınımını artırır. Böylece yara iyileşme süreci hızlanır ve yeni doku oluşumu artar.