Dental tomografi, diş hekimliğinde sıkça kullanılan, özellikle implantoloji, oral cerrahi, ortodonti ve endodonti gibi alanlarda detaylı anatomik bilgilere ihtiyaç duyulduğunda başvurulan bir görüntüleme yöntemidir.
Dental tomografinin en yaygın formu “Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi”dir (CBCT – Cone Beam Computed Tomography). CBCT, döner bir X-ışını kaynağı ve döner bir dedektör kullanarak 3D görüntüler oluşturur.
Amacımız hastalarımıza mümkün olan en iyi, en doğru ve kapsamlı tanıyı sağlamaktır. Neyse ki, son teknolojik atılımlar bu hedefe ulaşma yeteneğimizde büyük ilerlemeler kaydetmemizi sağladı. Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi (CBCT) (“diş konik ışını” veya “koni ışını”), incelediğimiz alanın 360 derecelik 3 boyutlu görünümünü vermesi bakımından CAT taramalarına benzer yeni bir teknolojidir. Daha önce, diş röntgenleri, hatta dijital diş röntgenleri ile 3 boyutlu bir sorunun iki boyutlu görüntüsüyle sınırlıydık. X ışınlarının bunları gösterecek çözünürlüğü olmadığı için göremediğimiz birçok şey vardı. En iyi çabalarımıza rağmen, çıkarım yapmak, yansıtmak, tahminde bulunmak, hesaplamak ve yorumlamak zorunda kalıyorduk. Genellikle, yalnızca X ışınında görebildiğimiz şeylere dayanarak en iyi eğitimli tahminimizi verebiliyorduk. Ek olarak, X ışınları genellikle çok küçük veya başlangıç aşamasındaki sorunları gösterecek kadar hassas değildi. J. Morita diş konik ışın teknolojisinin gelişiyle her şey önemli ölçüde değişti. Son derece yüksek çözünürlüğü ve istisnai derecede düşük radyasyonuyla, şu anda görebildiğimiz şeyler açısından dünyamızı kelimenin tam anlamıyla değiştirdi.
Konik Işınlı 3D görüntüleme, ister intraoral ister panoramik olsun, iki boyutlu herhangi bir X-ışınıyla elde edilemeyecek kadar büyük miktarda bilgi ve ince ayrıntılar sunar.
Tek bir 3D tarama, ilgi alanımızı birçok farklı perspektiften yüksek çözünürlükte incelememize olanak tanır. Klinik çalışmalar bu teknolojinin gelişmiş tanı yeteneklerini destekler.
3D görüntülemeyle ilgili yaygın bir soru, bu tür bir görüntü elde edilirken yayılan radyasyon miktarıdır. Mümkün olan en iyi bakımı ve en düşük radyasyon dozunu sağlamak için J. Morita’nın Veraviewepocs 3De ünitesini seçtik. Bu makine son derece düşük radyasyon maruziyeti sunar. Aslında, J. Morita üniteleri günümüzde diş endüstrisinde mevcut olan en düşük radyasyon maruziyetini sunar.
Veraviewepocs 3De pozlama karşılaştırmaları:
- Göğüsün tıbbi BT taramasından 300 kat daha az dozaj
- Daha geniş görüş alanına sahip diğer endüstri modellerine kıyasla 15 kat daha az dozaj
- Tam ağız serisi film X-ışınlarından (F hızı) 8 kat daha az dozaj
- Dozaj 2 standart panoramik X-ışınından daha azına eşdeğerdir
- Dozaj, standart tek diş röntgeninin 1½ katından daha azına eşdeğerdir
- Los Angeles’tan New York’a yapılan bir uçuşta emilen radyasyondan daha az radyasyon
Referans: Etkin doz, Morita’nın önerdiği yükleme faktörü (80kV, 3mA, 9,4sn., Ø 40 x H 40 mm) ile Mandibular Molar Bölgesinin maruziyeti için ICRP 2007 Taslağına uygun olarak hesaplanır .
Karşılaştırma Veraviewepocs filmiyle yapılır (75kV, 8mA, 16 sn). Showa Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Radyoloji Bölümü’nde Diş BT’lerinin Doz Değerlendirmesi