20 yıl öncesine göre çok daha yaygın uygulanan bir tedavi yöntemi olan ortodonti, son zamanlarda “gülümseme mühendisliği” olarak da tarif ediliyor. Çocukluğunda dişleri düzeltilmeyen bireyler için de vakit geç değil…
Bakımlı ve güzel bir yüz, gözalıcı bir gülümseme iş hayatında da, sosyal hayatta da gösterişli bir kartvizitten daha önemli günümüzde. Dişlerin ve çenelerin bozukluklarının düzeltilmesi, ön dişlerin daha öne getirilmesi ya da uzatılması, yan dişlerin yanakları destekleyecek şekilde dizilmesi çoğu kez estetik operasyonlardan daha doğal sonuçlar veriyor. Bu yüzden yüz estetiğine önem verenler; botoks uygulamaları ve silikon dudaklar için estetik cerrahların kapılarını aşındırmadan önce bir ortodontiste görünmeyi ihmal etmemeliler. Yaşla birlikte alt dişlerin de konuşurken görünür hale gelmesi, önceden önemsenmeyen çapraşıklıkları gözler önüne seriyor. Yine yaşla birlikte artan kemik erimesi özellikle çapraşık dişleri olanlarda daha vahim sonuçlar doğuruyor. Bütün bu nedenlerle, giderek artan sayıda yetişkin birey, estetik kaygıları olmasa bile ortodontik tedaviye gereksinim duyuyor.
Çocukla yetişkinin ortodontik tedavisi arasında fark var mıdır?
Prensip olarak çocukta da, yetişkinde de diş hareketi aynıdır, fark olmaz. Ancak bazı yan etkenler yetişkinin ortodontik tedavisini güçleştirebilir. Örneğin dişeti ve dişleri saran kemiğin sağlığı yetişkinlerde bazen bozulmuş olabiliyor. Dişin destek dokularının iyileşme kapasitesi yaşla birlikte azalıyor. Bu nedenle yetişkinlerin ortodontik tedavisinde çok hafif kuvvetler uygulamak gerekir. Fakat yetişkinlerin ortodontik tedavisindeki en önemli zorluk, okul hayatındaki çocuklardan farklı olarak, sosyal çevre ve iş hayatının diş tellerine katlanmayı psikolojik olarak zorlaştırmasıdır.
Diş renginde Safir braketler ile Görünmez Ortodonti
Klasik Ortodontik tedavide dişlerin pozisyonlarını düzeltmek için tel düzeneği kullanılır. Bu düzeneğin dışardan fark edilmemesi için diş renginde Safir braketler uygulanılarak tedavide estetik sağlanmış olur.
Ortodontik tedavide Miniimplant
Ortodontik tel tedavisinde çapraşık dişleri doğru yerlere ötelemek için tellerden faydalanılır ve bunların destek alacakları dişlere ihtiyaç vardır. Yeterli desteğin olmadığı durumlarda çeneye minik vida-implantlar yerleştirilerek destek unsurları elde edilmiş olunur.
Lingual ortodonti
Ortodontik tel tedavisinde düzenek genellikle dişlerin ön yüzlerine yerleştirilir ve bu da estetik açıdan bir zorluk doğurur. Tel düzeneğinin kesinlikle gözükmemesi istenilen durumlarda, şayet kişinin kapanışı dikey yönde izin veriyorsa düzenek damak tarafında inşa edilebilir.